Nie tylko miód. Co się jeszcze powstaje dzięki uprawom rzepaku

Nie tylko miód. Co się jeszcze powstaje dzięki uprawom rzepaku

25 listopada 2018 Off By Krzysztof

Gdyby nie było rzepaku to nie mielibyśmy oczywiście miodu rzepakowego. Ale nie tylko. Zobacz jakie wartościowe produkty powstają dzięki uprawom rzepaku.

Polska jest jednym z największych producentów rzepaku na świecie, znajdującym się nawet w pierwszej dziesiątce światowych liderów produkcji tej rośliny.  Rzepak to jednocześnie jedna z najważniejszych i najczęściej występujących w polskim rolnictwie upraw roślin miododajnych. Nic dziwnego, że miód rzepakowy jest w naszym kraju najbardziej rozpowszechnionym miodem odmianowym. Ale miody rzepakowe to nie jedyne popularne “owoce” polskiego rzepaku.

Co powstaje dzięki uprawom rzepaku

  1. Olej rzepakowy – listę otwiera oczywiście olej rzepakowy – najczęściej wykorzystywany tłuszcz roślinny w polskich gospodarstwach domowych.
  2. Miód rzepakowy to odmiana miodu ceniona przede wszystkich przez osoby z chorobami serca i nadciśnieniem tętniczym, a dzięki właściwościom detoksykacyjnym jest odmianą polecaną dla osób mających problemy z wątrobą.
  3. Biopaliwo – rzepak jest powszechnie używany do produkcji ekologicznego oleju napędowego.
  4. Śruta – rzepak służy do produkcji tzw. śruty, bogatej w białko paszy dla zwierząt hodowlanych.
  5. Opał do pieców parowych – słoma z rzepaku doskonale nadaje się jako paliwo do pieców parowych.
  6. Płyty pilśniowe – słoma rzepakowa może służyć do produkcji płyt pilśniowych.
  7. Pokost – w przemyśle olej rzepakowy jest wykorzystywany do produkcji pokostu – środka do impregnacji drewna i innych powierzchni porowatych.

 

 

Źródło: wikipedia.org