Licealista zbadał bakteriobójcze działanie miodu rzepakowego

Licealista zbadał bakteriobójcze działanie miodu rzepakowego

13 września 2018 Off By Krzysztof

Bartosz Lautenbach w niezwykle interesującej pracy badawczej przygotowanej pod kątem Olimpiady Biologicznej wykazał bakteriobójcze działanie miodu rzepakowego.

Opinia o tym, że miód działa bakteriobójczo jest mocno utrwalona w obiegowej opinii od dawna. Bartosz Lautenbach w pracy przygotowywanej na Olimpiadę Biologiczną postanowił to sprawdzić. Wyniki badań nie były zaskoczeniem.

Autor pracy ustalił, że miód rzepakowy działa bakteriobójczo dzięki obecności w miodzie kwasów organicznych (mlekowego, jabłkowego, bursztynowego, mrówkowego, cytrynowego, octowego, masłowego, p-aminobenzoesowego, piroglutaminowego i glukonowego),  które decydują o kwasowym odczynie miodu, a bezpośrednio za bakteriobójcze właściwości miodu odpowiedzialny jest nadtlenek wodoru, który jest wypadkową działań dwóch enzymów: oksydazy, utleniającej glukozę do kwasu glukonowego, oraz katalazy, rozkładającej ten związek.

Niniejsza praca została wykonana pod kątem Olimpiady Biologicznej w 2017 roku. Nie została jednak do niej dopuszczona ze względów formalnych. Autor w swoich badaniach korzystał bowiem z pomieszczeń laboratorium poza własną szkołą (konkretnie w laboratorium Wydziału Biologii Uniwersytetu Gdańskiego), co jest zakazane w regulaminie olimpiady. Zachęcam jednak mimo tego faktu do zapoznania się z wynikami pracy badawczej Bartosza Lautenbacha, którą znajdziecie tutaj.