Miód rzepakowy – skład i właściwości miodu rzepakowego
Miód rzepakowy jest jednym z najpopularniejszych miodów odmianowych w Polsce. Pojawia się na wiosnę jako jeden z pierwszych miodów. Miód ten ceniony jest nie tylko przez koneserów polskich miodów.
Miód rzepakowy w stanie tzw. patoki (czyli inaczej mówiąc w stanie płynnym, nieskrystalizowanym) jest niemal bezbarwny lub posiada barwę słomkową. Natomiast po skrystalizowaniu (proces krystalizacji miodów rzepakowych, ze względu na sporą zawartość glukozy, przebiega stosunkowo szybko) miód rzepakowy zmienia barwę na biało – kremową. Miody rzepakowe nie mają intensywnego zapachu, woń tych miodów jest zbliżona do zapachu kwitnącego rzepaku. W smaku zaś są miodami słodkimi, posiadającymi jednak lekki posmak goryczki.
Właściwości miodu rzepakowego
Miód rzepakowy polecany jest przy chorobach układu krążenia, miażdżycy, chorobach wątroby, w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych oraz przy chorobach skóry.
Cechą charakterystyczną miodu rzepakowego jest duża zawartość potasu, który przyczynia się do regulacji ciśnienia tętniczego oraz przeciwdziałaniu rozwojowi choroby miażdżycowej, a także poprawienia funkcjonowania mięśnia sercowego. W chorobach skóry i oparzeniach stosuje się go zewnętrznie – miód rzepakowy przyspiesza proces gojenia się ran.