Miód – czym jest miód i jakie znamy odmiany miodu

26 stycznia 2018 Off By Krzysztof

Znany nam wszystkim miód to wytwarzana przez pszczoły miodne naturalna, słodka substancja o bogatym składzie chemicznym. Miód produkują pszczoły znosząc do ula nektar kwiatowy roślin miododajnych oraz spadzi wydzielanych głównie przez mszyce i miodówki.

 

Miód pszczeli to jedna z najbardziej wartościowych substancji odżywczych. Z czego składa się miód? Ponad 75 % składu miodu stanowią węglowodany, są to głównie cukry proste: glukoza, fruktoza, maltoza. W składzie miodu znajdują się także wpływające na smak miodu kwasy organiczne (kwas glukonowy, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy), a także pochodzące z nektaru i odpowiedzialne za smak i aromat miodu – olejki eteryczne. W miodach wyróżniamy ponadto barwniki, takie jak β-karoten i ksantofil, pełniące bardzo ważną rolę, pochodzące z gruczołów ślinowych pszczół, enzymy (np. inwertaza), mikroelementy (potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt i inne), witaminy (A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotyna).

Miody, w zależności od surowca, z jakiego powstały, dzielą się na:

  • miody nektarowe
  • miody spadziowe
  • miody mieszane (miody nektarowo – spadziowe i spadziowo – nektarowe).

Jak już wspominaliśmy na początku miód powstaje głównie z nektaru różnych kwiatów. W Polsce wśród głównych roślin miododajnych należy wyróżnić:

  • rzepak,
  • koniczyny,
  • lipy
  • grykę.

Miód odmianowy powstaje wtedy gdy zauważalna jest w nim znacząca przewaga nektaru jednej rośliny, np. rzepaku – taki miód nazywamy wówczas miodem rzepakowym.  Natomiast taki, w którym nie występuje duża przewaga nektaru jednej rośliny nazywamy miodem wielokwiatowym.

Popularne w Polsce miody odmianowe:

  • rzepakowy
  • akacjowy
  • gryczany
  • wrzosowy
  • lipowy
  • spadziowy – spadziowy iglasty i spadziowy liściasty
  • nawłociowy
  • mniszkowy
  • malinowy
  • cząbrowy
  • wielokwiatowy.