Dlaczego warto jeść miód?
O zdrowotnych właściwościach miodu zaświadczały już nasze babcie. Czy jednak miód rzeczywiście ma dobre właściwości i czy rzeczywiście warto jeść miód?
Co na temat miodu wiemy obecnie i czy nasza obecna wiedza potwierdza ludową wiedzę na temat prozdrowotnego działania miodu? Zobacz dlaczego warto jeść miód!
- Miód w około 80 procentach składa się z cukrów prostych – fruktozy i glukozy, a oprócz nich w miodzie znajdziemy, między innymi: witaminę C, witaminę B, makro i mikroelementy (takie jak potas, sód, wapń, magnez, mangan, fosfor, żelazo, cynk, kwas pantotenowy czy miedź).
- Miód zawiera acetylocholinę, która powoduje rozszerzanie naczyń krwionośnych. Regularne stosowanie miodu potrafi więc łagodzić objawy nadciśnienie tętniczego krwi – jednej z najczęściej spotykanych obecnie chorób cywilizacyjnych, która w Polsce dotyka około 15 milionów osób.
- Według niektórych badaczy spożywanie miodu łagodzi objawy – także bardzo powszechnych w Polsce – alergii sezonowych. Według tej teorii – pyłki znajdujące się w niewielkich ilościach w miodzie działają w sposób podobny do odczulającej szczepionki.
- Miód zawiera tryptofan, który w organizmie ludzkim jest odpowiedzialny, między innymi, za wytwarzanie melatoniny, której niedostateczne ilości mogą być przyczyną bezsenności. Spożywanie miodu łagodzi też więc skutki bezsenności.
- Miód to bardzo skuteczny środek na oparzenia oraz inne rany. Miód do leczenia ran stosowany jest między innymi przez niektórych lekarzy w Stanach Zjednoczonych, Norwegii czy Niemczech. Znane są także przypadki wyleczenia – dzięki okładom miodowym – pacjentów z łojotokowym zapaleniem skóry i łupieżem.
- Miód pomaga w problemach żołądkowych – łagodzi objawy zapalenia żołądka i jelit, a także skutecznie zapobiega refluksowi żołądka.
- Miód jest skutecznym środkiem wspomagającym leczenie przeziębienia oraz zapalenia górnych dróg oddechowych.
- I najważniejsze: miód nie posiada żadnych efektów ubocznych. Jedynym przeciwwskazaniem do spożywania miodu może być cukrzyca (choć przy łagodnej cukrzycy miód – zwłaszcza akacjowy – jest niekiedy zalecany jako zdrowszy zamiennik cukru.
Źródło: tutaj