Pyłek pszczeli – kwiatowy to jeden z największych darów natury
Pyłek pszczeli, nazywany także pyłkiem kwiatowym to bez wątpienia jeden z najbardziej wartościowych produktów pszczelich.
Nie dziwi fakt, że współcześnie pyłek pszczeli (pyłek kwiatowy) jest coraz częściej obiektem dociekań współczesnej nauki, która niejednokrotnie zdumiona siłą tkwiącą w pyłku kwiatowym, coraz częścią włącza ten produkt pszczeli jako produkt uzupełniający w konwencjonalnej medycynie.
Jednym z przykładów dokumentujących fakt, że zachodnia medycyna konwencjonalna korzysta z dobrodziejstw pyłku kwiatowego jest choćby to, że pyłek pszczeli stosowany jest we francuskich klinikach w leczeniu pacjentów dotkniętych depresją. I to z powodzeniem.
Pyłek pszczeli posiada udowodnione właściwości prozdrowotne wpływające na korzystne działanie na organizmu człowieka, a także poprawiające leczenie i rekonwalescencję w takich schorzeniach jak:
- choroba niedokrwienna serca i niewydolność serca
- hiperlipidemia
- nadciśnienie i niedociśnienie tętnicze
- zaburzenia rytmu serca
- niedokrwistość
- bakteryjne i wirusowe zapalenie wątroby
- leczenie depresji
- przerost gruczołu krokowego
- wspomaga leczenie choroby nowotworowej, działa także pomocnie przy chemioterapii
- anemie
- leczenie ran oparzeniowych i innych trudno gojących się ran
Poza tym pyłek pszczeli – kwiatowy posiada także właściwości wzmacniające system odpornościowy organizmu, jest więc doskonałym produktem, który może być stosowany jako skuteczny suplement diety. Pyłek kwiatowy posiada także bardzo silne właściwości adaptogenne (podwyższa odporność fizyczną, psychiczną i immunologiczną organizmu ludzkiego). Pszczeli pyłek kwiatowy posiada także właściwości odżywcze.
Bez wątpienia pyłek kwiatowy możemy nazwać jednym z największych darów natury. Korzystajmy więc z tego daru i zachowujmy dzięki niemu nasze organizmy w jak najlepszej kondycji.