Miód to nie tylko nektar. Zobacz jak powstaje miód
Miód to jeden z najbardziej znanych i lubianych naturalnych produktów spożywczych. Miód lubimy ze względu na jego smak, stosujemy jako zamiennik cukru bądź jako produkt leczniczy w czasie leczenia i rehabilitacji. Jednak mało kto wie, jak powstaje miód. Z tego tekstu dowiesz się z czego i jak powstaje tak lubiany przez wszystkich miód.
Miód powstaje ze zbieranego przez pszczoły nektaru lub spadzi (wydzieliny znajdującej się na liściach niektórych drzew. Jednak zanim nektar lub spadź znajdzie się w ulu i zmieni się w przepyszny miód, swoją pracę muszą wykonać pszczoły zwiadowczynie, zbieraczki i robotnice.
Pszczoły zwiadowczynie wyruszają z ula w poszukiwaniu pożytków. Jeśli takowe znajdą, wracają do ula i informują pszczoły o znalezieniu źródła nektaru lub spadzi.
W następnym etapie do pracy wyruszają pszczoły zbieraczki, które nektarem lub spadzią napełniają tzw. wole miodowe znajdujące się w przełyku pożytkiem. Aby zapełnić wole nektarem pszczoła musi odwiedzić od 15 do nawet 100 kwiatów. Po zapełnieniu wola pszczoła wraca do ula, gdzie przekazuje nektar (lub spadź) pszczołom robotnicom.
Robotnice wzbogacają zebrany nektar własnymi enzymami oraz składują go w komórkach plastra. Na koniec pełne plastry zostają zasklepione (zamknięte) woskowym wiekiem i pozostawione w celu dojrzewania.
W procesie dojrzewania następuje rozkład sacharozy na cukry proste – glukozę i fruktozę, miód zostaje wzbogacony przez kwasy organiczne oraz substancje bakteriobójcze.
Po tym etapie do pracy wkracza pszczelarz. Plastry z miodem zostają odwirowane, odcedzone oraz – po odstaniu rozlany do pojemników.