Miód rzepakowy – najlepszy miód na serce
Miód rzepakowy to jeden z pierwszych miodów wiosennych. Miód ten pozyskiwany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów rzepaku, który w polskich warunkach kwitnie na przełomie kwietnia i maja.
Wśród głównych właściwości prozdrowotnych miodu rzepakowego wymienić należy przede wszystkim właśnie właściwości wspomagające pracę serca i układu krwionośnego. Miód rzepakowy uznawany jest za najlepszy miód na serce.
W składzie miodu rzepakowego znajdziemy, jak w każdym miodzie, cukry proste (głównie glukozę i fruktozę), a także olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy, związki goryczowe, biopierwiastki, witaminy z grupy B, C, K, cholinę i kwas nikotynowy.
Osobom uskarżającym się na choroby serca i układu naczyniowego zaleca się spożywanie miodu rzepakowego 3 razy dziennie – na godzinę przed posiłkiem lub godzinę po posiłku. Miód należy rozpuścić w letniej wodzie lub naparze z owocu dzikiej róży. Pamiętajmy, że miód zaczyna tracić swoje właściwości biologiczne już w temperaturze około 45 stopni Celsjusza, więc rozpuszczając miód w płynie dopilnujmy, aby jego temperatura nie przekraczała 40 stopni Celsjusza.