Gdy miód pleśnieje – wina nie koniecznie po stronie pszczelarza
Niekiedy zdarza się, że niedługo po zakupieniu miodu pojawia się na nim pleśń. Przyczyna tego może być różna. Winny może być pszczelarz, ale wina może również stać po stronie samego konsumenta.
Miód jest produktem dość wrażliwym i potrzebuje sterylnych warunków. Dotyczy to zarówno jego produkcji (czyli na przykład warunków przeprowadzania wirowania miodu i rozlewania do słoików), ale także okresu po jego zakupie.
Pamiętajmy, że zakupiony miód powinien być przechowywany w zamkniętym słoiku, najlepiej w suchym i chłodnym miejscu. Przy pobieraniu miodu ze słoika nie można zostawiać w nim innych substancji – powinien być nabierany czystą łyżką, na której nie może być pozostałości innych produktów, czy – broń Boże – naszej śliny! W takim wypadku prawdopodobieństwo, że nasz miód się zepsuje jest bardzo duże.
Jeśli natomiast miód spleśnieje w słoiku jeszcze przed jego otwarciem, można przypuszczać, że albo został zanieczyszczony w czasie produkcji, albo rozlany do niedokładnie wyczyszczonych słoików lub został skażony na przykład w czasie transportu lub w sklepie (na przykład po przypadkowym odkręceniu słoika).